DCSIMG
Lifelong Learning ProgrammeΜε την υποστήριξη του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εκμεταλλευτείτε τις καλές πρακτικές στην επιστημονική εκπαίδευση
Η "reif fur MINT" είναι μια εκστρατεία του STEM που απευθύνεται σε σπουδαστές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημίων. Πραγματοποιήθηκε ύστερα από την πρωτοβουλία του "MINT Zukunft schaffen", με την υποστήριξη της γερμανικής Telekom και του εκδοτικού οίκου jungvornweg. Στόχος της εκστρατείας είναι να κινήσει το ενδιαφέρον των νέων πάνω σε θέματα STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά) και ζητήματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Εκδίδεται ένα σχετικό περιοδικό το οποίο διανεμήθηκε σε μαθητές σχολείων, σε φοιτητές πανεπιστημίων, σε κέντρα ενημέρωσης εργαζομένων και κέντρα κατάρτισης, καθώς και σε ιστοσελίδες και ομάδες στο Facebook. Επίσης δημιουργήθηκε ένα βίντεο-τρέιλερ και πραγματοποιήθηκε μια σχετική έρευνα σε μαθητές. Το περιοδικό μπορείτε να το παραγγείλετε δωρεάν ή να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα.
http://www.reif-magazin.de/
https://www.youtube.com/watch?v=rRmtDlKxX5E


Το "Ideenflug" είναι ένας μαθητικός διαγωνισμός που διοργανώνεται από τον Όμιλο Airbus και από τον εκδοτικό οίκο jungvornweg. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι χωρισμένοι σε ομάδες αναπτύσσουν τις δικές τους ιδέες σχετικά με το μέλλον της αεροναυπηγικής και τις οποίες στη συνέχεια εφαρμόζουν ποικιλοτρόπως: σε κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο ή ακόμα και δημιουργώντας πρότυπα μοντέλα. Ο διαγωνισμός "Ideenflug" πραγματοποιείται για πέμπτη φορά. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα, όπως επίσης και διδακτικό υλικό γύρω από τα θέματα STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά) καθώς και πληροφορίες για ευκαιρίες κατάρτισης στο χώρο της αεροναυπηγικής:
http://www.airbusgroup-ideenflug.de/
https://www.youtube.com/watch?v=ohFoazctvcMΤο "juri" αποτελεί την εθνική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας της Γερμανικής Βιομηχανίας Αεροναυπηγικής, για προσλήψεις στο χώρο της τεχνολογίας. Πρόκειται για έναν ετήσιο διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και καταπιάνεται με το θέμα της πτήσης. Πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά, με ρεκόρ συμμετοχής. Συνοδεύεται από ένα περιοδικό για παιδιά και από εκπαιδευτικό υλικό. Ο εκδοτικός οίκος jungvornweg είναι επιφορτισμένος με τη διοργάνωση του διαγωνισμού και με τη δημιουργία προϊόντων πολυμέσων. Το "juri" βραβεύτηκε αρκετές φορές, μεταξύ άλλων με το Χρυσό Βραβείο Αριστείας, HR Excellence Award "Best National Recruiting Campaign και το Αργυρό Βραβείο "Best Corporate Publishing Award".
http://www.skyfuture.de/juri


Το skyfuture.de είναι μια πλατφόρμα πληροφόρησης για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τον τομέα της αεροναυπηγικής. Η πλατφόρμα αυτή, συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις πανεπιστημιακές σπουδές, την επαγγελματική κατάρτιση και την επαγγελματική σταδιοδρομία αυτού του χώρου - τις οποίες και παρουσιάζει μέσα από συνεντεύξεις, βίντεο, βάσεις δεδομέων κλπ. Το skyfuture.de είναι ένα δίκτυο συνεργατών που μεταξύ άλλων αποτελείται από τους Deutsche Gesellschaft fur Luft- und Raumfahrt (Γερμανική Ένωση Αεροναυπηγικής), bavAIRia, BDLI, Bundeswehr, DGLR, Diehl Aerosystems, EADS, Hamburg Aviation, Liebherr-Aerospace, Lufthansa Technik, MBDA Germany, MTU Aero Engines, and Rolls-Royce.
https://www.facebook.com/skyfuture.deΗ μη κερδοσκοπική οργάνωση Science on Stage Europe παρέχει μια πλατφόρμα σε καθηγητές με σκοπό να ανταλλάσσουν καινοτόμες ιδέες διδασκαλίας με άλλους συναδέλφους τους από 25 χώρες. Μέσω του Science on Stage, μπορούν να προσφέρουν νέες γνώσεις και έμπνευση στους μαθητές τους. Επιπλέον, το φεστιβάλ του Science on Stage, το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστημονικής διδασκαλίας, προσφέρει στους καθηγητές προγράμματα επιμόρφωσης, ανταλλαγής εκπαιδευτικών καθώς και υλικό που έχει αναπτυχθεί από άλλους καθηγητές. Απώτερος σκοπός είναι να βελτιώσει τη διδασκαλία των επιστημών στα σχολεία και να ωθήσει περισσότερους μαθητές να ακολουθήσουν μια καριέρα στις επιστήμες ή τη μηχανική. Το πρόγραμμα Science on Stage Europe έχει ωφελήσει 40.000 εκπαιδευτικούς σε όλη την Ευρώπη. Στηρίζεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ομοσπονδία βιομηχανιών μετάλλου και ηλεκτρολογίας και την πρωτοβουλία think ING.
http://www.science-on-stage.eu/Το "Komm, mach MINT." ("Go MINT - the National Pact for Women in MINT Careers") είναι κομμάτι της πρωτοβουλίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας και δημιουργήθηκε το 2008 με σκοπό να αυξήσει το ενδιαφέρον των νεαρών γυναικών για τις επιστημονικές και τεχνικές σπουδές καθώς και να οδηγήσει γυναίκες απόφοιτους πανεπιστημίου να ακολουθήσουν επιχειρηματική καριέρα. 190 συνεργάτες στηρίζουν αυτή τη προσπάθεια μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών ώστε να παράσχουν καλύτερη πληροφόρηση σε νέες γυναίκες σχετικά με τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μεταξύ άλλων, η ιστοσελίδα παρέχει και project map.
http://www.komm-mach-mint.de/
https://www.facebook.com/KommmachMINTΤο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Telekom της Γερμανίας, έχει αφοσιωθεί στη βελτίωση της διδασκαλίας των επιστημών στην εκπαίδευση. Προσφέρει σε σχολεία και μαθητές μια σειρά προγραμμάτων όπως τα "Junior Engineer Academy", "On-Site Learning" ή "City of Young Scientists". Ενημερώνει τους καθηγητές για τις εξελίξεις στο χώρο μέσω του "STEM News for Teachers". Τέλος, δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση των καθηγητών (German Center for Teacher-Training) και στην παροχή βοήθειας σε μαθητές και φοιτητές μέσω υποτροφιών.
http://www.telekom-stiftung.de/dts-cms/
https://www.facebook.com/Deutsche.Telekom.Stiftung
Lifelong Learning ProgrammeΤο πρόγραμμα MARCH (MAking science Real in SCHools) χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει τις απόψεις μόνο του συγγραφέα και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.
British CouncilBritish Science AssociationForum DemokritJungvornwegScience on SocietyEducation Development CentreCiencia VivaCenter for the Promotion of ScienceEducational Radio-Television Directorate, Greek Ministry of Education