DCSIMG
Lifelong Learning ProgrammeProjekat je podržan od strane Lifelong Learning Programme Evropske unije

MARCH izveštaji

Najnoviji trendovi u načnoj edukaciji: Rezultati MARCH empirijskih studija

march empirical study

Ovaj izveštaj predstavlja rezultate MARCH studije i sadrži kolekciju najboljih praksi iz sedam zemalja učesnica, fokusirajući se na metodologije predavanja prirodnih nauka i svakodnevnih praksi u srednjim školama. Ciljevi su bili da se pregleda trenutno stanje edukacije prirodnih nauka širom Evrope i da se mapiraju najnoviji trendovi učeničke i nastavničke percepcije, kao i mišljenja nastavnika prirodnih nauka u određenim zemljama.

Rad je vodio Forum Democrit a izveštaj je napisao dr Todor Galev, Institute for the Study of Societies and Knowledge, Bugarska Akademija nauka. Doprinosi i revizije učinila je Diana Popova iz Forum Democrit (Bugarska) i Julia Karnahl iz Jungvornweg (Nemačka).

Bitno je napomenuti da rezultati prikazani u ovom izveštaju ne prikazuju nužno tačnu i kompletnu sliku naučne edukacije u svakoj zemlji koja je učestvovala u ovoj studiji, ali prikazuju trendove i najbitnije probleme i izazove u oblasti naučne edukacije.

Ključni nalazi:

  • Srednjoškolsko obrazovanje je idalje povezanije za naučni svet nego za biznis/ industriju, uključujući i zemlje u kojima postoji dugogodišnja tradicija u naučnom i tehnološkom obrazovabju.
  • Prirodne nauke se u svim zemljama idalje baziraju najviše na teoretskom znanju, a ne na eksperimentima.
  • Čak i u vodećim zemljama, poštovane politike nisu dale očekivane rezultate.
  • Postoji potreba da se cele porodice uključe u naučnim i tehnološkim aktivnostima; detaljni intervjui i dostupne studije pokazuju samo pojedinačne dobre prakse, tako da postoji potreba za fokusom na javnim politikama.
  • Posebnu pažnju potrebno je posvetiti treniranju studenata u prepoznavanju tačnih naučnih informacija, naročito u online okruženju.

Pročitajte ceo izveštaj (pdf).

Lifelong Learning ProgrammeProjekat MARCH (MAking science Real in SCHools) je finansiran od strane Evropske komisije. Ova publikacija odražava samo stavove autora projekta, i Komisija se ne može smatrati odgovornom za upotrebu informacija koje su sastavni deo ovog projekta.
British CouncilBritish Science AssociationForum DemokritJungvornwegScience on SocietyEducation Development CentreCiencia VivaCenter for the Promotion of ScienceEducational Radio-Television Directorate, Greek Ministry of Education